Wedstrijden

 

DRESSUURCOMPETITIE

FNRS en KNHS

Geachte leden van De Ruif

Hierbij nodigen wij u uit deel te nemen aan de nieuwe dressuurcompetitie voor individuele dressuur. De data van de vijf wedstrijden zijn:

13 oktober – 17 november – 5 januari – 16 maart  – 13 april                       

Voor FNRS wedstrijden geldt: alleen voor paarden en pony’s die op manege de Gulle Ruif gestald staan (met uitzondering van paarden en pony’s die regelmatig lessen op manege de Gulle Ruif)

INSCHRIJVEN:                                                                                                                               

U kunt zich inschrijven door het inschrijfformulier te downloaden en ingevuld in te leveren bij de bar.( inschrijfformulier onderaan deze informatie)

Tegelijkertijd dient u dan ook het inschrijfgeld te voldoen. U hebt pas ingeschreven als u betaald hebt! Op het inschrijfformulier kunt u ook uw voorkeur aangeven op welke roulerende paarden of pony’s u zou willen dressuren.

Er zal dan (zoveel) mogelijk rekening worden gehouden met deze wensen, maar het is niet vanzelfsprekend dat u ook deze voorkeur krijgt

Op deze onderlinge wedstrijden kunnen FNRS-proeven en KNHS-proeven worden gereden. KNHS proeven zijn voortaan ook mogelijk op een manegepaard, voor informatie hiervoor kun je terecht bij Jos Pijnenburg. De inschrijfkosten die op de inleverstrook staan gelden alleen voor de FNRS-proeven. Voor de KNHS-proeven met startkaart gelden andere kosten (voor informatie over KNHS: Desiree Schaapsmeeders). Voor de KNHS-proeven (met startkaart) moet wel het inschrijfformulier ingevuld worden. En de kosten zijn € 30.00 voor de hele competitie (1 proef). Tweede proef onder voorbehoud.

Voor vragen kunt u gerust bellen of mailen naar het wedstrijdsecretariaat:

(FNRS): Jan Kersten: 06-22559066                                       Jan@marco-iw.nl

(KNHS): Desiree Schaapsmeerders: 06-48503035                  D.schaapsmeerders@ziggo.nl

 

KLEDING (FNRS)                                                                                  

Voor de wedstrijden gelden de volgende kledingsvoorschriften:

  • Witte of beige rijbroek en rijlaarzen
  • Nette witte coltrui met een donkere sweater of plastron met een rijjasje met witte handschoenen
  • Veiligheidscap norm EN 1384 en een zweepje
  • Lange haren verplicht in een haarnetje

 

POETSEN EN INVLECHTEN:                                                                      

Op elke zaterdag voor de dressuurwedstrijd worden de paarden en pony’s extra mooi gemaakt voor de wedstrijd. Ze worden dan gepoetst, gewassen en ingevlochten. Iedereen zorgt er voor dat zijn eigen pony en paard er de volgende dag mooi bij loopt. Als u nog nooit gevlochten heeft, vraag  dan op tijd aan iemand anders of die u kan leren het paard/de pony  in te vlechten. De volgende keer kunt u het dan zelf.! Niet goed verzorgde en ingevlochten paarden/pony’s mogen niet starten.

 

DE WEDSTRIJDDAG ZELF:                                                                

1 week voor de wedstrijd hangt er in de kantine de startlijst. Daarop staat op welke pony of paard iedereen moet rijden, en hoe laat.

Op de wedstrijddag zelf moet men zeker 1 uur van tevoren aanwezig zijn, in verband met uitvallers en om het ruiterpaspoort in te leveren bij het wedstrijdsecretariaat.

 

FNRS-PASPOORT:                                                                                 

Het ruiterpaspoort is te vergelijken met een normaal paspoort: Het is een persoonsgebonden document en is bedoeld om verschillende activiteiten binnen de (recreatieve) paardensport vast te kunnen leggen. Een geldig ruiterpaspoort is verplicht voor alle ruiters die de ruitersport beoefenen bij een FNRS ruitersportcentrum.

Vanaf het moment dat u het paspoort in het bezit heeft, bent u in ieder geval verzekerd voor wettelijke aansprakelijkheid (alleen indien een ruiter rijdt op een manegepaard) en voor ongevallen. Het paspoort is tevens de officiële startlicentie voor de FNRS-manegewedstrijden. (zonder geldig paspoort kun je niet officieel starten)

Het ruiterpaspoort bevat naast interessante kortingen een nog veel belangrijker element: niveauregistratie. In het ruiterpaspoort kan van diverse disciplines het niveau worden aangetekend.  Hierbij kun je denken aan FNRS-manegewedstrijden en buiten rijden.

Iedereen die de ruitersport beoefent bij een ruitersportcentra dient in het bezit zijn van het ruiterpaspoort, maar de aantekeningen moeten d.m.v. verschillende opleidingstrajecten worden verdiend. Omdat het ruiterpaspoort jaarlijks verlengd moet worden door een FNRS-paspoorthouder, geeft het ruiterpaspoort dus een actueel beeld van de rijkunst en ervaring van een ruiter. Dit niveau wordt nationaal door alle FNRS-ruitersportcentra erkend.

Zie ook de folder van het ruiterpaspoort of kijk op internet: www.ruiterpaspoort.nl

 

PROEVEN:                                                                                  

We rijden de proeven uit het FNRS ruiterboek “Leer paardrijden met plezier”.

Indien u het ruiterboek nog niet heeft kunt u het boekje aanschaffen voor de prijs van  € 14.95. Verkrijgbaar  op de manege.

Deze proeven bestaan uit een A en een B versie, per wedstrijd wordt bepaald welke serie er wordt gereden.

Om te promoveren naar een hogere F-proef moet men aan onderstaande voorwaarden voldoen:

  1. In F1 en F2 moet men 2 promotiepunten halen, F3 t/m F6 3 promotiepunten, F7 en hoger 4 promotiepunten.
  2. 1 PP in zowel A of B versie
  3. De theoretische kennis wordt getest bij:

– F2 manegefiguren en regels

– F4 gedrag van het paard, veiligheid en rijkunstige onderwerpen

– F6 exterieur van het paard

– F10 hulpen

4. Indien je voldoende promotiepunten hebt en indien nodig bij het desbetreffende                                                                                                  niveau het theoretisch examen met voldoende hebt afgesloten,  kun je een diploma ontvangen op de volgende niveaus: F2, F4, F6, F8, F10, F12, F14, F16, F18 en F20.

inschrijfformulier: onderlinge dressuurwedstrijd 2013-2014

Bestuur RJV de Ruif, augustus 2013

 

Zegt het voort